118. Joost Van Den Blink Koopmans Cube Cycling Team zt.

Het Hele Westland 6 april 2009 – Omloop van de Glazen Stad eindigt in massasprint
De jubileumeditie van de Omloop van de Glazen Stad gaat de boeken in als een van de saaiste in de afgelopen 25 jaar. Het mooie weer was er de oorzaak van dat de wielerwedstrijd in een massasprint eindigde. Marco Bos was voor de tweede keer in successie de rapste spurter in het peloton. Dat de koers niet hard was bleek uit het record aantal renners dat de finish reglementair passeerde. 141 van de 175 gestarte renners voltooiden de 165 kilometer lange klassieker tussen de kassen.

Als winnaar van de tweede editie van de Omloop, van de Glazen Stad mocht Gino Ammerlaan het startschot van de 25e editie lossen. In de gastenauto’s zaten ook de uit het Westland afkomstige winnaars René Koppert, Stefan van Dijk en Wilco Zuijderwijk. Zij zullen ongetwijfeld met lede ogen hebben aanschouwd dat de zege die zij boekten onder veel zwaardere omstandigheden plaats vond. Het tempo lag vanaf het begin hoog, maar had vrijwel geen gevolgen voor de renners. Wie pech kreeg of bij een valpartij betrokken raakte kon achter de auto van de ploegleider weer teruggebracht worden. Vooraan in de koers was het vrijwel onmogelijk om aan de greep van de groep te ontsnappen door de hoge snelheid. Westlander Marco Kuijvenhoven was de eerste die een vluchtpoging ondernam. Ver reikte de eenzame vluchter niet. Even leek het er op dat bij Oude Leede de slag geslagen werd door 14 vluchters. De kopgroep, met Naaldwijker Sven van Luijk, Lars Jun van de Van Vliet-EBH Elshof ploeg en de voor Westland Wil Vooruit rijdende Raymond Kreeder en Willy Heeneman, een voorsprong van 40 seconden tot stand brachten. Het peloton zag het gevaar en schakelde een tandje bij en deed de voorsprong teniet.

Makkelijk
Waar de Maasdijk nog wel eens als scherprechter van de koers fungeert, was daar dit keer geen sprake van. De coureurs berekenden daar al hun kansen bij een massasprint. Het tempo lag daar zo laag, dat de auto’s in de volgkaravaan zelfs enkele malen kwamen stil te staan. Dat de renners kort daarvoor een etenszakje hadden kunnen pakken speelt daar misschien ook een rol in. Eenmaal van de Maasdijk af ging het er weer hard aan toe. Dat hoge tempo voorkwam dat er vluchtpogingen ondernomen konden worden. Een vrijwel complete groep kwam dan ook op de finish aangedenderd. Met net als vorig jaar Marco Bos als de snelste. De renner van het Cyclingteam Jo Piels bleef een halve fietslengte voor op Remco te Brake. Derde werd Ger Soepenberg die Hidde van Nuil van het podium afhield. Beste Westlander werd de voor het Koopmans Cube Cycling Team rijdende Paul Helderman op een twaalfde stek. “Het tempo lag wel hoog, maar het was makkelijk volgen als je in het wiel bleef zitten”, gaf Helderman aan. “Dat is het voordeel als er geen wind staat. Ik heb mij dan ook rustig gehouden tot de plaatselijke ronden. Daar heb ik geprobeerd weg te rijden, maar dat lukte niet op de brede wegen waar de snelheid hoog lag. Toch ben ik dik tevreden. Mijn ploeggenoot Hidde van Nuil werd vierde, al was het jammer dat hij niet op het podium kwam. Zelf werd ik de beste Westlander en met de 29e plaats van Sven van Luik reden er drie man van onze ploeg bij de eerste dertig.” Jesper Asselman was met zijn 15e plaats de tweede Westlander die de streep passeerde.